FLYGBILJETT + VISUM

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 

Hur fungerar det att komma till Sydamerika, hur hårda är gränskontrollerna och hur länge kan jag stanna i ett land som längst?

 

Jag träffade en fransman i Panama som hade börjat cykla för 1,5 år sedan enda från Frankrike, tagit sig österut förbi Asien, till Kanada och sedan neråt mot Centralamerika. Han var en riktig äventyrare men vill du inte vara lika extrem som honom finns det som tur flyg att ta.

 

Det är väldigt enkelt att googla och hitta massvis med resor till Sydamerika/Centralamerika. 

Flygresor.se (Se hemsida) är en av alla dessa hemsidor som jämför alla flygbolagens priser och paketerar den billigaste resan för dig. Du kan lägga till "Multi-city", vilket betyder att du inte behöver ha samma avrese-stad som destinations-stad.

Min flygrutt var följande
DIT Stockholm -> London -> Los Angeles -> San José (Costa Rica)
HEM Rio de Janeiro (Brasilien) -> Madrid -> London -> Stockholm

Kostnad: 8800 kr (ej ombokningsbar)

Tips: En enkelresa (one-way-ticket) är oftast dyrare att köpa än att slå till på en dubbel direkt. Har du en klar resrutt, t.ex. från Ecuador till Argentina men vet ej hur länge du ska vara borta så är förslaget att boka med ombokningsbar biljett. Se hur du planerar din resrutt här

Tips: Om du ska passera USA, t.ex. mellanlanda i Miami, behöver du ett slags resegodkännande. Detta kallas ESTA (Electronic System for Travel Authorization) och ansöks innan avfärd. Rekommenderat att ansöka 72 timmar före avfärd.

Se hemsida här - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Tips: Jag vände mig först till ett företag som heter "Sydamerikaexperten" för att boka min resa. (Se hemsida) De har bl.a. ett kontor i Stockholm som jag besökte och ville ha tips & råd inför resan. Jag fick ett prisförslag för 12 255 kr (inkl ombokningsbar biljett) samma resrutt som ovan nämnt. Fördelen att du får hjälp med det administrativa och en kontaktperson ifall något skulle gå snett under rean. Men, det är inte svårt att boka själv och blir billigare.

Utresebiljett - något som behövs?

Något dessa "sydamerikaexperter" sa inte behövdes var en utresebiljett från Costa Rica. Behövdes det? Ja.

En utresebiljett är alltså en biljett som visar att du ska flyga/bussa ut ur landet inom en viss tid. Jag blev stoppad i Los Angeles vid incheckningen som sa att en utresebiljett inte finns i min flygbiljett. De kunde inte låta oss åka vidare utan en sådan biljett. Jag och min resvän köpte då en "tillfällig" utresebiljett, för att kunna visa upp vid kontrollen in till Costa Rica och sedan avboka den och få pengarna tillbaka väl inne i Costa Rica. Egentligen ska de säga till på flygplatsen i Sverige att en utresebiljett krävs.

För er som redan rest: Jag vet inte om detta händer för alla då det verkar vara oklart, hör gärna av er i kontaktformuläret om era egna erfarenheter inom detta. Observera att detta gäller för resor till Costa Rica.

Från Costa Rica in till Panama (med buss) är det vanligt att gränskontrollen vill se en utresebiljett. En enkel bussbiljett ut från Panama räcker som går att avboka så fort du kommit förbi kontrollen. Dock behövde jag ej visa en sådan.

Tips: Tre månader är det vanliga att du får visum för ett land. Är ditt hemresedatum inom en tremånadersperiod räcker det att du visar din flygbiljett. Även om det inte är det landet du ska flyga ifrån så vet de att du ändå ska lämna landet inom tre månader.

Genom alla andra länder (med buss)  behövde ingen utresebiljett visas. Enbart pass är ett måste och det ska vara vara giltligt 6 månader efter hemkomst.

VISUM

Endast Surinam av länderna i Sydamerika kräver visum för svenska medborgare. Till alla andra länder inklusive Costa Rica och Panama får du en stämpel när du reser in i landet och den gäller i 3 månader (90 dagar). Det var vanligt att gränskontrollen frågade hur länge jag planerade att vara i landet och säger du 1 månad får du 30 dagar på stämpeln. Är du osäker är det bättre att säga mer än planerat, t.ex. 3 månader och få maxtiden i landet. 

Att utöka tiden i landet görs enklast genom att lämna landet för 1 dag eller 2 och sedan komma tillbaka och få en ny stämpel. 

www.visumservice.se

 

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)