VANLIGA FRÅGOR

<-- Övrigt

Vanliga Frågor  |  Spanska  |  Volontär  |  Dyk + Surf 

  • Går kranvattnet att dricka?

Ja, men inte överallt. Det beror på vilken land och område i landet du är i. Det är alltid rekommenderat att höra efter om det är möjligt för den staden du är i.

Läs mer om att dricka kranvatten i första stycken under Tänk backpackersmart

  • Hur går det med engelskan?

Generellt är sydamerikaner dåliga på engelska. Den yngre generationen lär sig en del i skolan men allt är väldigt basic. De som jobbar på restaurang, matbutik, bussar, där du bokar bussresor m.m. händer det sällan att de pratar engelska. Bland hostel är det bättre, om man väljer de hostels som ligger toppat på t.ex. Hostelworld än ett familjeägt litet krypin, så kommer du fram med engelska. Men räkna inte med att du överlever med enbart engelska och att lära sig spanska är både kul och inte alltför svårt.

  • Resa ensam eller duo?

Allt har sina för- och nackdelar. Läs under Tips & Råd -> 6. Resa solo eller duo

  • Kommer jag att bli rånad i Sydamerika?

Jag hade inställningen före avfärd att någon gång under resan kommer jag bli rånad. Hände det? Nej. Sydamerika har blivit en väldigt trygg och säker plats på många delar. Det finns gott om poliser på gatan dag och natt och faktum är att jag kände mig inte rädd/osäker en enda gång under min 5 månadersresa. Att t.ex. många avråder resor in till Colombia och berättar om alla farligheter är för att de inte är uppdaterade om att dessa händelser hände för 10-15 år sedan och Colombia är en högst kärleksfull plats. Det blev mitt favoritland t.om!

Men, det är bra att vara förberedd på att det kan hända då jag träffat/hörde om ett antal som blivit rånade på allt från sin kamera till hela ryggsäcken. När väl rånaren står framför dig har du inte så mycket val än att ge honom/henne det denne ber om. De är sällan ute efter att göra dig illa.

Jag tänkte lägga fram en handfull med tips för att undvika hamna i de situationerna från början:

Visa inte att du är rik..

..med klockor, snygga solglasögon, mobil och smycken. Det är bättre att ha föremålen i en väska alt gömt under kläder, eller redan vid packningen till resan fundera över om jag verkligen behöver dessa värdesaker.

Placera plånbok och kamera säkert..

..när du är på gatan och vandrar. Ha inte plånboken i bakfickan nonchalant. Att ha din lilla ryggsäck på magen kan vara ett bra knep under vissa situationer där det inte känns helt säkert.

Säkerhetsskåp

Det finns sk "safety box" i nästan alla hostels på rummet där du kan förvara dina värdesaker. Därför kan ett hänglås komma väl till hands. Dumt att ha med onödigt mycket när du är ute en dag.

Sunt förnuft

Använd sunt förnuft helt enkelt. Undvik områden som känns farliga eller som andra varnar om.

Ha alltid en summa pengar på dig

Det är bra att alltid bära på minst 2-300 svenska kronor för att om du skulle hamna öga mot öga med en rånare, så har du en OK summa som kommer göra rånaren nöjd. Har du ingenting kan risken bli större att du blir nedslagen och de tar mera saker.

Läsvärt

Att resa två känns alltid säkrast men jag har mött många soloresande, särskilt många tjejer, som klarar sig finfint. Så tveka inte om du är solo för en sydamerikaresa. Det finns mer kärlek och vänliga människor där än du kan ana.

  • Hittar jag gitarrer att köpa i Sydamerika?

Självklart! Det finns gott om musik/gitarraffärer runt om i länderna. Jag började min resa i Costa Rica och i Colombia var jag grymt sugen på gitarrspel och köpte en för cirka $40 USD. Jag märkte ju längre neråt i Sydamerika jag kom: Ecuador, Peru, Boliva ju billigare blev priserna. 

 

<-- Övrigt

Vanliga Frågor  |  Spanska  |  Volontär  |  Dyk + Surf 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)