TÄNK BACKPACKER-SMART

<-- På plats

Tänk backpacker-smart  |  Viktiga nummer & länkar  |  Keep in touch 

För att spara pengar finns det en hel del faktorer du kan ha i åtanke när du reser som backpacker. Visst kan Sydamerika kännas billigt, absolut är det så, och därför kanske du känner att 5kr för en extra dricka är ingenting. Men i längden blir de små utgifterna stora, särskilt för de som reser 3-5 månader eller mer. Allt beror på budgeten du har men att lära sig spara in onödiga utgifter är en viktig kunskap för även resten av livet.

Drick kranvattnet där det går

Varför beställa/köpa vatten på platser där det är möjligt att dricka kranvattnet? Ta med en stabil flaska i packningen eller bara använd en använd petflaska, fyll upp på hostelet och ta med till restaurang eller stranden. I dessa varma länder är 2-3 liter behövligt per dag. 15x30= 450-500 kr extra i månaden.

Vart går det att dricka kranvatten?

Det bästa är att fråga på stället du kommer till, eftersom att det kan skilja på områden i samma land. Jag frågade alltid för att kunna dricka kranvattnet på så många platser som möjligt.

Tvätta själv

Hyfsat billigt överallt men lägga 30 minuter på tvättning varannan vecka gör dig mer flitig samt du får rena kläder gratis. Ha med engångstvättpåsar, tvättmedel eller min favorit - olivtvål. Räcker hela resan lätt.

Laga din egna restaurangmat

Sugen på restaurang? Ät ute i Bolivia, Ecuador och i de länder där luncherna inte kostar mer än $1,5-3. Frukosten kan ingå på hostels. Till middag, ge dig av till ett supermercado och laga ditt eget.

Tips: Se till att välja hostel med kök.

Går att köpa billigt:

 • Pasta, ägg + korv
 • Kyckling, ris, kokosmjölk + grönsaker
 • Bröd + ägg
 • Frukt
 • Fruktjucier/smoothies
 • Köttfärs, pasta/ris, lök, paprika + sås

Använd din kreativa backpackersida!

Ta en nattbuss

För det första - ta buss istället för flyg. (Se länk här) Och andra: ta en nattbuss som sparar in en natts boende, du slösar inte bort en solig dag i buss och i bästa fall erbjuds du frukost eller middag!

Ta med nokia 3310

...istället för Iphonen du använder hemma. 1) Du kommer inte ringa hem, skype finns i datorer. 2) Du kan bli rånad och förlora mer i värde. 3) Vad ska du använda den till förutom att följa mainstrem-världen på facebook? Mitt tips är att ta en skräpmobil eller alternativt köpa en på plats för en hundralapp.

Lär dig använda glasögon (Om du har linser)

Är du som jag och använder enbart dagslinser? Jag är inte heller något fan av månadslinser men glasögon är bra, det tar mindre plats i packningen och du sparar även pengar.

Kostnad för uttag

I staden Salta och Iguazu (Argentina) märkte jag att de tar en $32 pesos (cirka 40kr) för varje uttag. Även på andra bankomater i Sydamerika gör dem så. Om du vet att du ska vara länge i ett land så ta ut en större summa.

Skaffa ICA banken Mastercard för att slippa avgifter (dock hjälper det inte om lokala banken tar en avgift) på många ställen där du annars kan vara tvungen att betala för att ta ut pengar. Kortet är gratis för dem som är under 21 (ICA Student), annars betalar du 20kr/månaden. Enkelt att beställa. Ica-bankens hemsida

Couchsurfa

Se mer här

Klipp dig innan resan (för killar)

Har du en +5 månadersresa så raka dig innan så slipper du tänka på vax + hålla ordning på frisyren. Vem bryr sig?

Håll dig frisk

Lite självklart men det är samtidigt viktigt. Du slipper slösa tid att må dåligt under resan, lägga pengar på medicin/tabletter och du får ut ännu mer av din resa. Ät mycket frukt eftersom den är så oerhört billig och godare än hemma. Fruktjucier/smoothies säljs för $1-2 på många ställen runt om i Sydamerika. Klart en av dagens höjdpunkter!

Men, utifall att så ha med en "sjuklåda" med diverse utrustning:

 • Alvedon
 • Desinfektionsmedel
 • Vätskeersättning
 • Pincett
 • Sårtejp / plåster
 • Kompresser
 • Myggmedel
 • Skoskavsplåster
 • Kortisonsalva
 • Aloe-vera gel (mot solsveda, sår, brännskador)

Planering av mat

Du ska åka med en nattbuss eller iväg på en endagstur till en ravin. På simpla bussar erbjuds sällan mat och på turer kan de ta dig till en restaurang med dyra priser. Att ha gjort iordning en matsäck i förväg kommer spara dig många hundralappar.

Glöm inte växla pengar innan du byter land

Kan röra sig om småbelopp men vid varje gränsbyte ta till vana att samla alla pengar från landet du varit i. Det står alltid en gubbe/gumma vid gränsen som kan växla dina pengar.

TIPS: Vid resor till Argentina kan amerikanska dollar vara lönsamt att ta med. Det kan ge en bra växlingskurs, antigen på banker eller på svarta marknaden.

Håll reda på det enkla

Enkla saker att glömma kan vara schampot i duschen, tandkräm eller handduken när du ska byta hostel. Eftersom jag var en mästare i att tappa bort föremål så lärde jag mig att ta som vana att ta en extra titt bakom ryggen innan jag t.e.x lämnar duschen eller hostelet jag bott i.

 

<-- På plats

Tänk backpacker-smart  |  Viktiga nummer & länkar  |  Keep in touch

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)