SPANSKA

<-- Övrigt

Vanliga Frågor  |  Spanska  |  Volontär  |  Dyk + Surf 

 

"Hola! Que tal? Me llamo Martin"

 

Det var ungefär det jag kunde säga innan jag for till Costa Rica. Tre ord/fraser som dessutom var halvt felutalade. Jag insåg snabbt när jag anlände att spanska var en nödvändighet. Kanske inte nödvändigt för en tvåveckors-turist som ska bo på samma ställe, kan peka ut maten på menyn och har femtio meter till stranden varje dag. Då räcker dessa tre fraser och kanske något mer. Men för någon som vill kommunicera med folket, ta del av deras levnadssätt och komma in djupare på det genuina sydamerikanska hjärtat - då behövs språket. Med olika former och dialakter från änden av Chile hela vägen till Mexico så handlar språket om spanska. Och det är ett sinnerligt härligt språk.

Jag rekommenderar att du redan innan resan börjar förbereda dig med språket. En del av er har läst spanska på grundskola/gymnasiet, härligt, då har ni troligtvis en grund att stå på. För er andra, investera i ett spansk lexikon och en frasbok. (Detta lexikon hade jag Se här + en frasbok från Lonely Planet) Börja lär in siffor, enkla fraser och glosord.

Finns gott om bra internet-sajter för att lära sig spanska.

En inspirerande sida med tips för att lära sig ett språk på 3 månader

Lev med språket

Generellt är folket i hela Sydamerika dåliga på engelska och vill du ta dig fram på ett smärtfritt sätt så är spanska lösningen. På gator, restauranger, på stranden och på bussen - överallt hör du spanska från människor, musik eller radio. När du börjar studera språket så se det som en helhet och lämna svenskan bakom dig. När du ska lära dig ordet "casa" som betyder "hus" så träna på att se ett hus framför dig när du säger "casa" istället för att översätta ordet via svenska. Ha med dig lexikonet överallt och slå upp ord alt. skriv ner ord som dyker upp som du vill ta reda på. Varje gång du undrar vad klockan är så säg svaret på spanska. Enkla saker som kommer sätta fart på språkutvecklingen genom att konstant få in spanska i det du gör.

Våga gör misstag

Det enda sättet för dig att utvecklas - genom att våga säga/göra fel. Allt behöver inte vara perfekt, särskilt inte med språk och det är det som är det bästa. De spansktalande uppskattar när du försöker prata - även fast du inte kan mycket - och hjälper dig gärna att utvecklas.

Spanskaskolor

Ett effektivt sätt är att ta en spanskakurs väl på plats. Det är väldigt vanligt och uppskattat bland turister. Priset är billigt och du kan välja själv hur länge du vill studera. Allt från 1 dag, en vecka till flera månader. Jag mötte ett flertal som hade gått 1 månad i skola och pratade väldigt bra spanska. Jag själv tog enbart en vecka i skola och kände att det behövs mer för att få ut något av det.

Det finns gott om spanskaskolor i hela Sydamerika. Det lättaste sättet är att googla på staden du planerar att ta en kurs i och se hur utbudet ser ut.

Kombinera med boende

Också en vanlig väg att gå tillväga: att bo med en värdfamilj medan du studerar i en skola. Du får både träning i skolan samt att du kommer prata spanska med familjen hela dagarna. Många svenska företag erbjuder detta (t.ex EF-språkskolor) men tar en rätt saftig avgift. Många av spanskaskolorna har ett samarbete med familjer som ordnas enkelt på plats.

 

<-- Övrigt

Vanliga Frågor  |  Spanska  |  Volontär  |  Dyk + Surf 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)