Huayna Potosí

Sugen för en tuff utmaning i Bolivia? Vill du vandra högt utan tidigare erfarenhet? Vad sägs då om att bestiga en av världens högsta nybörjarhikes/isklättringshikes på hela 6088 meter? Då ska ni ta er an Huayna Potosí.

Känslan är fantastiskt!

För två dagar sedan var jag på en 3600-metershöjd i La Paz och kikade upp mot detta massiva berg. Jag hade acklimatiserat mig under en veckas tid, coca-löv inköpta i mängder och jag kände mig i hyfsad form, även då om La Paz uppförsbackar kunde göra mig andfådd. Jag hade drömt länge om att göra en is-hike som denna och nu hade tiden fallit in. Men skulle jag klara det när jag hörde av min guide att enbart 50% av alla som försöker tar sig upp klarar det?

Min "grupp" bestod av 8 personer; 5 killar och 3 tjejer. Vi höll ihop framtill sista etappen då vi enbart gick 2 st + 1 guide ihoppspända i säkerhetslina. Vi alla bäddade ner oss i en liten plåtstuga på 5200 m.ö.h och försökte få litet sömn. Ingen fick det och 1 AM, alltså 1 på natten, när allt var som mörkast skulle den stora utmaningen att starta. Jag tog på mig all utrustning, varma fast lätta kläder och greppade tag i ishackan som skulle bli min bästa vän inom en snar framtid. Ljuset vi hade var av allas pannlampor som lös upp upp det lilla bordet i stugan som var dukat med smörgåsar och té. Det var svårt att äta. Efter en halvtimme ropade en av guiderna "vamos" (let's go) och det fanns ingen återvändo nu. Om jag hade vetat att detta skulle vara det jobbigaste jag någonsin har gjort - skulle jag då tvekat och stannat kvar där jag var?

Vilken utsikt. Min guide säger på sin förträffliga engelska: "Look, The Royal Mountains Andes all around". Mitt leende höjs till toppen av Huayna Potosí av denna magiska vy.

Färden tog vid. Det var mörkt, det var kallt och vi var nu uppe på den höjd där snön låg som ett täcke runt oss. Vi gick på ett led; den vältränade guiden först, jag i mitten och min vän som tredje man. Berget reste sig högre och högre ju längre vi gick och varje vilopaus var guld värd. Det från början glada leendet hade bytts ut mot ett fokuserat krigaransikte. Varje steg räkande jag "höger, vänster, höger vänster" för att hålla en jämn takt och inte tänka på annat. Avståndet mellan dessa "tre-grupper" ökade allt mer och mer, dock var det inte vi som saktade efter. När kl var 5 AM sa min guide till oss: "una hora mas" (en timme till) och jag förstod att allt var nu upp till mitt mentala. Jag minns att min vältränade vän sa "nu spyr jag snart", men vi bet ihop. Krigare var vi, en förlust var inte med i planen.

Min mage, min kropp, mitt hjärta pustar ut. Jag känner vinnarkänslan när jag får en handklapp av min guide. Jag är omgiven av inte bara månens varma ljus, stjärnorna och hela La Paz som blinkar som ett nyöppnat tivoli men också alla stolta bergstoppar och det är jag som ser ner på dem."

Jag såg toppen vid min vänstra axel men jag ville inte kolla upp igen, tanken att det var längre att gå gjorde det bara mer ansträngande, speciellt mentalt. Jag tog ett hårdare tag om min isyxa för nu var det 45-graders lutning på bergskanten. Att ta ett, eller i sämsta fall två felsteg och ramla ut från den markerade stigen kunde sluta olyckligt. Att vara så trött och samtidigt hålla balansen var mer än jobbigt. Min guide ropade till några gånger och jag "vaknade till".

Det var final etapp när vi hade nått så långt upp att jag kunde se ner på båda sidorna av berget. Allt var störtande neråt. Det var isyxan som skulle hålla mig på plats, och ta mig framåt; "hugga, kliva, hugga, kliva". Sakta, försiktigt tippade vi med fotsteg längs själva kanten av berget. "Inte långt kvar nu", men den tanken hade försvinnit senaste halvtimmen och det var ren koncentration på banan som gällde. Guiden vek av till höger och jag såg hur det formade sig som en kulle framför honom. Jag bokstavligt talat kröp de sista fem meterna. Men ni hörde, de sista. Jag var uppe, inget mer att klättra och jag hade gjort det. Jag var en segrare när jag slog mig ner på toppen av Huayna Potosí!

9 aug 2013

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)