VACCINATION + FÖRSÄKRING

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 

VACCINATION

 

Grundskydd

Det första du behöver göra inför resan är att kontrollera ditt grundskydd. Grundskyddet har du säkert fått som barn i skolan men det kan kanske behövas en påfyllnadsdos. Den vaccineringen täcker difteri, stelkramp och polio. Även vaccinskyddet mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib) bör ses över, framförallt när det gäller barn.

Vaccinering mot samtliga dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet. Hör med din vårdcentral om du känner dig osäker.

Läs gärna mer här:
http://www.resemedicin.com/Omresan/Barnvaccinprogrammet/tabid/386/Default.aspx

Hepatit A + B

Det som sedan kan vara behövligt är Hepatit A, som rör blod och sexuellt. Jag passade på att ta både Hepatit A + B i samma spruta. Denna kallas twinrix. Den är man tvungen att ta i två omgångar så tipset är att tar du den i Sverige så se till att göra det i tid med den första så du även hinner ta den andra.

När du sedan kommer hem kan du ta den tredje omgången som gör dig immun i cirka 20 år.

Läs gärna mer här:
http://www.vaccinportalen.se/vuxen_ungdom/informationOnHepatitAandB.html

Gula febern

Gula febern är en virussjukdom som sprids via särskilda myggor och förekommer i tropiska delar av Sydamerika. Gula febern-infektion kan förebyggas med vaccin. Vaccinet är levande försvagat virus och får ej ges till immundefekta eller gravida. En dos håller i 10 år.

Vissa länder kräver att intyg visas vid inresa. Jag var alltid redo att visa upp mitt gula kort med stämpeln på men behövde jag aldrig göra. Inte ens till Brasilien. Kan vara fördel att ändå ha intyget för att undvika strul på plats.

Malaria

Det finns inget vaccin mot malaria, man tar istället medicin i förebyggande syfte. Alltså tabletter. De två vanligaste typerna är "Malarone" och "Lariam". Jag började läsa på internet om de båda medicinerna som är väldigt omdiskuterat.

Malarone
1 tablett / dag under hela resan/vistelsen i riskområde för malaria + 1 vecka före & 1 vecka efter
Detta kräver många tabletter = dyr kostnad
Kostnad: 280kr/paket (12 tabletter/paket)

Lariam
1 tablett / vecka under hela resan/vistelsen i riskområde för malaria + 1 vecka före & 1 vecka efter
Kan ge allvarliga biverkningar som vanföreställningar, paranoia och i lindrigare fall mardrömmar och sömnstörningar hos några procent av användarna.
Kostnad: 200kr/paket (8 tabletter/paket)

Läs gärna: Förebygg malaria

Vad ska jag välja? Innan resan hade jag svårt att fattat beslut om detta, vilket ska man välja. När man läser om biverkningar som lariam gett för många personer blir man inte för pigg att stoppa i sig dem. Är du frisk och glad tror jag det ska gå bra och därför valde jag lariam. Jag köpte ett paket och hoppades på att köpa mer på plats. Vaccinationsbyrån visade en karta över riskområden och det kändes som hela Sydamerika var från låg risk till högre risk mer in mot Amazonas.

Det slutade med att jag inte tog något alls under resan eftersom jag enbart spenderade 5 dagar i Amazonas och jag märkte inte av mygg på andra platser. Det kändes väldigt säkert och iprincip alla jag mötte tog inte heller några tabletter. Både Venezuela, Colombia, Peru, Boliva m.m har en del regnskog i sitt land men färdas du inte i Amazonas behöver du inte ta.

Under tiden jag var i Amazonas (Bolivia, Rurrenabaque) skyddade jag mig med myggmedel, kläder och myggnät.

Det finns gott om mygg i fuktiga regnskogen och en resa dit kan kännas skrämmande vid tanke att få malaria. Med rätt skydd och planering går mycket att förbyggas. 

  • Använd rikligt med myggmedel
  • Se till att myggnäten till sängen är väl tilltäppta
  • Myggorna är aktivare under gryning och skymning så att undvika att vara utomhus den tiden kan vara bra att tänka på
  • Köp tunna ljusa, helst vita, kläder (långa byxor och långärmat) eftersom det är extremt varmt och fuktigt men du vill täcka hela kroppen med kläder.

Om du sedan skulle få feber - efter en dag, en vecka eller upp till ett halvår senare rekommenderas det att gå till läkare och kolla upp att du inte blivit smittad. Läs mer på 1177 (Se hemsida)

Kostnader för vaccin

Varier självklart mellan olika vaccinationskliniker och denna länk är för "Cityakuten" (Finns i Stockholm, Göteborg, Linköping & Uppsala). Kan vara en någorlunda vägvisning för priser.

http://www.cityakuten.se/vaccination/vara-priser-vaccination

Nyttiga länkar

Vaccination.nu - Vaccinationsguide till hela världen

 

FÖRSÄKRING

 

Ofta ingår 45 dagars reseförsäkring i er hemförsäkring. Kolla vad som gäller med just ditt försäkringsbolag.

Jag har Länsförsäkringar som hemförsäkring och använde deras reseförsäkring även för resan. Väldigt enkelt att ordna med ett samtal och du bestämmer hur många dagar du vill teckna.

Kostnad: cirka 1200 kr för 5 månader

Tips: Jag hamnade på sjukhus 3 dagar i Bolivia och fick möjligheten då att välja mellan att låta sjukhuset kontakta mitt försäkringsbolag eller att jag betalar på plats och sedan får pengar i efterhand av försäkringsbolaget. Jag valde alt 2 och fick med mig kvitto/papper från sjukhuset, skickade in alla papper när anlände till Sverige och på lite mindre än en vecka var pengarna åter inne på kontot.

Länsförsäkringar
www.lansforsakringar.se/

Folksam
www.folksam.se/

Trygghansa
www.trygghansa.se/

 

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)