BUDGET

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 

Hur mycket pengar behöver jag för en sydamerikaresa?

Den stora frågan som kommer upp i planeringen är oftast budgeten. Detta är en klassisk fråga men ack väldigt viktig som jag ska försöka enkelt reda ut.

Ekonomi angående min egen resa:

Flygbiljett: 8800 kr (bokad genom Flygresor; A2B Travel) (Stockholm -> Costa Rica | Rio de Janerio -> Stockholm)

Reskassa (fickpengar från start): 40 000 kr

Levnadskostnad / dag: $25 (cirka 162 kr) (Mat och boende) (Observera text nedan)

Reslängd: 5-6 månader

Total kostnad: cirka 50 000 kr

När jag åkte till Australien var min reskassa på cirka hälften av vad jag hade med mig till Sydamerika. Detta var tack vare den enkla möjligheten att hitta välbetalda jobb i Australien, det är betydligt svårare i denna världsdel. Däremot, ligger priserna på en helt annan nivå. Det är billigt, väldigt billigt.

Som ni kan se kostade min resa cirka 10 000 kr / månad. Det är rekommenderat för att kunna leva bra, äta ute och göra aktiviteter.

Jag skulle säga att den budgeten är mer för kortare resor (om man nu inte har sparat ihop en stor reskassa). Mellan 1-3 månader där personen vill besöka två eller tre länder, hinna med att utforska och göra aktiviteter som erbjuds samt leva och äta gott. 

Utan aktiviteter hamnar månadsbudgeten runt 5000 kr. Det går alltså att komma under 5 000 kr / månad i mat och boende. Levnadskostnaden per dag ($25) var ett bra mål att satsa på för dagen kände jag. 

Fler kostnader

I Sydamerika känner man sig plötsligt rik. Hela Sydamerika är billigare än i Europa och t.ex. i Australien som jag har rest i tidigare. Men självklart skiljer sig prisnivån från land till land. Detta är i stora drag och finns mer att läsa om ett specifikt land under "Platser & Aktiviteter".

Mat / Allmänt

Billigast: Bolivia, Ecuador & Peru

I dessa länder hittar du frukost på restaurang (om den inte ingår på hostelet) för $1,5-2,5, en lunch för $2 och en middag en-två dollar dyrare. En öl för en dollar. Går att leva gott för en liten budget.

Snäppet dyrare: Costa Rica, Panama & Colombia

Med "snäppet dyrare" menas $4-5 för en måltid så ni förstår, det är fortfarande billigt. Det går självklart att hitta "bolivia-priser" men generellt något högre priser.

De dyrare länderna: Argentina, Chile & Brasilien

Transport, mat och boendepriser dyrare. En lunch i Argentina kan gå på $10 och en middag i Brasilien för $15.

 

Tips: Oavsett om landet är billigt eller dyrare finns såklart exempelvis billig mat i Argentina och dyr mat i Bolivia att hitta. Street food - mat som serveras på gatan är väldigt vanligt i de flesta länder och blir billigare än restaurangmat. Att själv gå till supermarket och laga din mat behövs göras emellan åt.

Boende

Boende varierar likaså med landets nivå på utveckling. Se mer under "Boende - Info & Kostnad"

Olika aktiviteter

Se prislista

 

<-- Planering

Budget  |  Packning  |  Flygbiljett + Visum  |  Vaccination + Försäkring  |  Resrutt + Säsong  | 
Resa solo eller duo

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)